0212 549 70 91 - 92
trende
trende
Kampanya Spotu Başlığı
They start declaring you this and that. Either way, I technically inherit your building and your spaceship. Which means Planet Express is now… Awesome Express. You rotten kids!
TÜMÜNÜ GÖR

Takım Çelikleri Ne İşe Yarar?

Takım Çelikleri Ne İşe Yarar?

Takım çelikleri, metal, plastik, ahşap gibi malzemelerin işlenip şekil verilmesinde kullanılan çeliklere verilen bir isimdir. Takım çeliği, kimyasal kompozisyonları ve özelliği sayesinde oldukça zengin bir içeriğe sahiptir. Bu takım çelikleri kullanımı çalışma şartına bağlı olarak sıcak, soğuk plastik, yüksek hız plastikleri olarak ayrılıyor.

 Bir takım çeliği ne işe yarar diye baktığımız zaman oldukça fazla şey için kullanıldığını görebiliriz. Bir takım çeliği sıcak veya soğuk iş parçasının kesilmesine, bükülmesine, dövülmesine, talaşlı veya talaşsız olarak imalat yöntemleriyle, hammaddeyi ürüne dönüştürmek için kullanılan alaşımlı veya yüksek alaşımı olan bir çelik grubu olarak takım çelikleri karşımıza çıkar.

 Plastik Kalıp Çelikleri

 Plastikten olan malzemelere şekil verilmede sıklıkla kullanılan, diğer takım çeliklerinin aksine yönlendirilebilen, parlatılabilen ve desen alabilen bir çeliktir.

 Plastik kalıp çeliklerinde genel olarak karbon oranı ve diğer alaşım elemanlarının kütlesi diğer takım takım çeliklerine kıyasla düşüktür. Yapımda kullanılan plastiğin türüne göre kalıp çelikleri etkileri çeşitliliğe maruz kalan kalıntılar, bu yüzden de şekil verilen plastik malzemeye uygun olacak plastik kalıp çeliği seçilmelidir. Göründüğü üzere kalıp üretiminde takım çeliği kullanımı bu şekildedir.

 Bir Takım Çeliği Nasıl Olmalıdır?

 Takımın işlenmiş olduğu malzemeden her daim daha sert ve aşınmaya karşı direnç sahibi olması gerekir. Bununla birlikte takım çeliği dayanımı her zaman iyi olmalıdır. Bu yüzden takım imalı için kullanılan her malzemenin bazı ayrıcalıklar haricinde, kullanım yerlerinin koşullarına uygun olmalıdır. Olabildiğince de en yüksek sertlikte, dayanıklılıkta ve yeteri derece de süneklikte olmalıdır. Ayrıca ayırma işi yapan, form verip değiştiren darbelerde ve çarpmalarda zorlanan takımlarda iyi bir sertlik, aşınmaya karşı dayanıklılık, bütün bunlarla beraber yüksek süneklik ile en yoğun sertlikte kırılmalara karşı güvenilirlik istenir. Takım çeliklerinin sahip olduğu özellikler bu şekildedir.

 Takım Çeliklerinin Sınıflandırılması

 Çelik üretiminin çoğunluğunu karşılamasa bile büyük bir bölümünü karşılayan takım çelikleri mühendislik malzemelerinin yönetimi için oldukça önemlidir. Takım çelik aksamları kalıp bir şekilde çalıştırma ve makine parçalarının kullanılması içindir.

 Kimyasal analizlere göre takım çelikleri alaşımsız, düşük ve yüksek alaşımlı olarak yayılmaz. Ama takım çeliklerinin temel açıklamaları kullanım alanlarına göre ve çalışma sıcaklığına göre yapılır. Takım çelikleri soğuk iş, sıcak iş, plastik kalıp ve yüksek hız takım çeşitleri olarak sınıflandırılır.

 Soğuk İş Takım Çelikleri

 Takım çeliklerinin oldukça büyük birleşiminden meydana gelen soğuk iş takım çeliklerinin kullanım alanları fazlasıyla geniştir. Genelde 200 derecenin sahip olduğu çalışan iş parçalarının talaşlı talaşsız şekil verme bölgesinde kesmek, bükmek, form vermek için kullanılır.

 Sıcak İş Takım Çelikleri

 Genellikle 200 ila 600 derece arasında çalışan takımlarda kullanılır. Ev sertliğini ve mekanik özellikleri koruma altına alan takım çelikleri olarak bilinmektedir. Mekanik özellikleri sayesinde çelik, demir, metal, seramik, polimer malzemelere şekil vermede kullanılır.

 Yüksek Hız Takım Çelikleri

 Kesimleri yüksek hızlarda yapmak için kullanılır. Yüksek hız takım çeliklerinin sahip olduğu en önemli özellikler arasında yüksek mülk korumasını koruma görevine sahip olmasıdır. Yüksek hız takım çelikleri genel olarak diğer takımların takımında son takım olarak kullanılır. Çalışma sıcaklığı 400 ila 600 derece arasındadır. Bu çelikler yüksek sıcaklıklara karşı son derece dayanıklıdır. Bütün bunlarla beraber de ilerleme ve darbe direnci oranı son derece yüksektir.

 Görmüş olduğunuz üzere takım çelikleri ve takım çelikleri kullanımı, sınıflandırılması hakkında bilgiler detaylı olarak bu şekilde yer almaktadır. Takım çelikleri sınıflandırılması ve her birinin sahip olduğu görevler de bunlardan oluşmaktadır.

377 kez görüntülendi

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZIN