0212 549 70 91 - 92
trende
trende
Kampanya Spotu Başlığı
They start declaring you this and that. Either way, I technically inherit your building and your spaceship. Which means Planet Express is now… Awesome Express. You rotten kids!
TÜMÜNÜ GÖR

Sıcak ve Soğuk Takım Çelikleri Çeşitleri

Sıcak ve Soğuk Takım Çelikleri Çeşitleri

Takım çelikleri, en kısa tanımıyla bir ham malzemeyi işlevsel bir ürüne dönüştürme aşamasında kullanılan bir çelik grubudur.

 Bu ham malzemenin ürüne dönüştürülmesinde ihtiyaç duyulan işleme aracı oldukça dayanıklı, aşınmaya karşı dirençli, mukavemet gücü yüksek olması gerekir. Gerçek anlamda işlemesi zor fakat işlendikten sonra büyük faydalar sağlayacak olan malzeme, takım çelikleri yardımıyla ürüne dönüştürülür.

 Gündelik hayatta ya da genel olarak hayatımızın tamamında kullandığımız bütün ürünlerin, eşyaların ham maddeden dönüştürüldüğünü unutmamak gerekir. Malzemesi ne olursa olsun, en çok ihtiyaç duyduğumuz ya da az kullandığımız her ürün bir üretim aşamasından geçer. Kullanıma hazır hale gelen ürünün üretilme aşamasında birçok farklı işlem uygulanır. İşte bu işlemler esnasında ihtiyaç duyulan bazı zaruri işleme araçlarına ihtiyaç vardır. Takım çelikleri, bu ürünlerin oluşturulma aşamasında genellikle kesme, delme, şekillendirme olmak üzere ve bunlardan daha da fazla görevi üstelenme kabiliyetleri olan oldukça güçlü, dirençli ürünü işlemeye yardımcı araçlardır.

 İşlemesi zorlu malzemeleri, kesme, tornalama, delme veya şekillendirerek ürün haline getirmek için son derece güçlü ve dayanıklı olan, aşınmaya karşı dirençli olan takım çelikleri günlük hayatımız dahil yaşamımızın tamamında elzem bir önem arz etmektedir.

 Takım çelikleri, verimli olduğu kanıtlanmış, üreticiler tarafından sorgusuz tercih edilen işleme araçlarıdır. Takım çelikleri arasında yüksek hız takım çeliği gibi farklı takım çeliği çeşitleri mevcuttur. Bu farklılıklar kullanıldıkları alana göre değişiklik göstermektedir.

 Yine kullanıldığı alana göre bir başka çeşit olarak sıcak takım çeliği de uzmanlar tarafından kullanılabilir. Dayanıklılık, mukavemet gücü açısından birbirinden farksız olan takım çeliği çeşitleri uygun oldukları alanlarda kullanılmalıdır. Bir farklı takım çeliği çeşidi olan soğuk takım çeliği de malzemelerin işlenmesi aşamasında olmazsa olmaz göreve sahiptir.

 Takım Çeliği Hangi Alanlarda Kullanılır? Çeşitleri Nelerdir?

 Takım çelikleri, kendi içlerinde de çeşitli gruplara ayrılır. Kullanılacakları alana göre takım çeliği çeşitlerinin işlevi de değişkenlik gösterecektir. Mesela, krom takım çeliği korozyon direncini artırırken, vanadyum takım çeliği sertliği ve mukavemeti artıracaktır. Kullanıldığı alanlar da elbette buna göre farklılık gösterecektir.

 Örneğin kesici takımlar; matkap uçları, freze uçları, torna takımları, testere bıçakları, keskiler ve diğer kesici aletlerin üretiminde mutlak suretle ihtiyaç duyulan takım çelikleri arasındadır.

 Diğer yandan, dişliler, şaftlar, miller gibi ağır yük altına giren makine parçalarının üretiminde de yine takım çeliğine ihtiyaç duyulur.

 Plastik enjeksiyon kalıpları, döküm kalıpları ve diğer kalıp yapımlarında da yüksek dayanıklılık, tekrar kullanım imkanı ve basınca dirençli olma özelliği nedeniyle takım çelikleri kullanılır. Yine yüksek sıcağa dayanıklılık özelliği nedeniyle, kalıplama ve dövme işlemleri gibi işlemlerde, metal şekillendirme işlemlerinde takım çeliği kurtarıcı görev üstlenir.

 Aynı zamanda evimizde en çok ihtiyaç duyduğumuz aletlerin, mutfağımızdan hiç çıkmayan bıçakların ve buna benzer ürünlerin yapımında da yine takım çeliğine ihtiyaç duyulur.

 Takım çeliği, ürün haline getirilen ham maddenin işlenme sürecinde sağladığı faydalar nedeniyle endüstriyel üretimin, havacılık sektörünün, otomotiv sektörünün, makinelerin imalatının ve buna benzer daha birçok sektörün vazgeçilmez parçası halindedir. Takım çelikleri, bu alanlara göre sıcak, soğuk ya da yüksek hız olarak gruplandırılabilir.

 Takım Çeliklerinin Önemi Nedir?

 Takım çeliklerinin önemi, ham maddenin ürüne dönüştürülmesini sağlayarak kullanıcıların hayatını kolaylaştıran gelişmelerin kaydedilmesine olanak sağlamasıdır. Farklı malzemelerden aynı işlemenin yapılamayışının sebebi ise, takım çeliklerinin dayanıklılığı, uzun ömürlü oluşu ve mukavemet gücünün yüksek olmasından kaynaklanmaktadır. Takım çeliklerinin özellikleri sayesinde, takım çeliği ile üretilen bir ürünün kullanıcısına sağladığı faydalar alternatif malzemelerden çok daha fazladır.

 Ayrıca, hem bireysel kullanıcılar için hem de kurumsal kullanıcılar için takım çeliği malzemeleriyle üretilen ürünler, genelde başka bir üretim yapılma aşamasında kullanılan ürünlerdir. Yani fabrikaların bir ürün ürettiği düşünüldüğünde, fabrikanın ürünlerini üreten makinelerin üretimi aşamasında takım çeliğine ihtiyaç duyulmaktadır.

 Takım çeliği, hem üretilme aşamasında kullanılmasıyla ortaya çıkardığı ürün ile kullanıcılarına fayda sağlar hem de bu ortaya çıkardığı ürün sayesinde meydana getirilecek farklı farklı başka ürünlerin ortaya çıkmasına katkı sağlamış olur.

 Örneğin, takım çeliği sayesinde ham maddenin ürüne dönüştürülmesiyle elde edilen bir matkap ucu ile bireysel kullanıcılar başka bir malzemeyi daha işlevsel hale getirebilir ya da başka bir malzemenin de yine son kullanım aşamasına getirilmesini sağlayabilir. Takım çeliği sayesinde üretilen ürünler, kullanılırken tek bir fayda sağlamaz. Birden fazla fayda ile çok işlevli ürünler haline gelir.

336 kez görüntülendi

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZIN