0212 549 70 91 - 92
trende
trende
Kampanya Spotu Başlığı
They start declaring you this and that. Either way, I technically inherit your building and your spaceship. Which means Planet Express is now… Awesome Express. You rotten kids!
TÜMÜNÜ GÖR

Takım Çeliklerinin Özellikleri

Takım Çeliklerinin Özellikleri

Takım çeliklerinin özellikleri, oldukça hijyenik ve homojen mikro bir yapıya sahip olmaktadır. Yeterli derecede olmasına rağmen dayanıklı olan takım çelikleri özellikleri aynı zamanda yüksek sertliğe sahip olmaktadır.

Birçok malzemenin ve ürünün şekillenmesinde kullanılmaktadır. Takım çelikleri, yüksek aşınmalara karşı direnci ve çekme dayanımı sayesinde büyük bir rağbet görmektedir. Takım çelikleri uygulanan işlemlerden sonra homojen bir sertlik dağılımında olmaktadır.

 Takım çelikleri kullanım alanlarına ve çalışma sıcaklıklarına göre sınıflandırılmaktadır. Bu nedenle kullanım yerlerine ve durumlarına göre değişmektedir. Başlıca takım çelikler bulunmaktadır. Bunlar soğuk takım çelikleri, sıcak iş takım çelikleri, plastik kalıp çelikleri ve yüksek hız çelikleri olarak ayrılmaktadır.

Takım çeliklerin istenilen her özeliklerin olmasında pek çok faktör gelmektedir. Önemli faktörlerden birisi ise uygulanan ısıl işlem prosedürü olmaktadır. Doğru ısıl işlem sistemleri ve uygulamaları ile yapılmak istenen özellikler elde edilmektedir. Bu gibi konularda takimceligi.org/en doğru şekilde ışıl işlem uygulamaları yapmaktadır. Düzenli ve başarılı bir şekilde sürdürmektedir.

 Takım Çelikleri ve Çeşitleri Nelerdir?

 Metaller de, ahşap malzeme çeşitlerinde ve plastik ürünlerde üretilen makine ve araç çeşitlerinde en çok kullanılan malzemeler olmaktadır. Bu yüzden malzemelerin kullanılabilmesi için öncelikli olarak şekil verilmesi önemli ve gerekli olmaktadır. Özellikle metal malzemelerin işlenmesi sert olması normal olarak yapılmaktadır. İşte takım çelikleri bu tür ürünlerin, malzemelerin ve metallerin kullanıma uygun hale gelmesi için işlenmektedir.

 Takım çeliklerin de çeşit olarak gruplara ayrılmaktadır. Takım çelikleri soğuk iş takım çelikleri olarak, sıcak iş takım çelikleri olarak ve yüksek hız takım çelikleri olarak üç çeşit olmaktadır. Ayrıca bu kategori içerisinde bulunmayan suda sertleşmiş takım çelikleri, şoka dirençli olan takım çelikleri, düşük karbonlu olan takım çelikleri gibi, az alaşımlı olan takım çelikleri gibi gruplara da ayrılmaktadır.

 Soğuk İş Takım Çelikleri

 Soğuk iş takım çelikleri büyük bir rağbet görmektedir. Büyük bir ilgi ile alanında kullanılmaktadır. Adından da anlaşılacağı gibi düşük derecede sıcaklıklarda çalışılan takım çelikleri olmaktadır. 200 C’ ye kadar rahat bir şekilde sertleşmektedir. Oldukça iyi bir performans sergilemektedir. 200 den sonra ise sertliklerinde oldukça önemli düşüşler yaşanmaktadır. Temel alaşım elementleri ise krom ve vanadyum olmaktadır. Yüksek sertlik göstermek ile beraber, aşınma direnci sergilemektedir. Bu ise soğuk iş takım çeliği çeşitlerinin üretilecek parçada rahat olarak talaş kaldırılmasını yardımcı olmaktadır. Soğuk iş takım çelikleri alanında en çok kullanılan takım çelikleri olarak bilinmektedir. Düşük sıcaklıkta oldu süreçte yaygın olarak tercih edilmektedir.

 Sıcak İş Takım Çelikleri

 Sıcak iş takım çelikleri yüksek derecede sıcaklık ile kullanılmaktadır. 200 C’ den yaklaşık 800 derecelere kadar olan işlemlerde yoğun bir şekilde kullanılmaktadır. İlk mukavemetleri soğuk iş takım çeliklerine göre yüksek olmamaktadır. Yüksek sıcaklıklara çıkıldıkça kendini korumaktadır. Genel olarak sıcak iş takım çeliği, sıcak çekme işlemleri, sıcak dövme işlemleri, sıcak ekstrüzyon işlemleri ve basınçlı dökümleri olmaktadır. Düşük oranda karbon içermektedir. Alaşımları da düşük olmaktadır. Bu elementler tungsten elementi, krom, vanadyum gibi bazı alaşım elementleri den olmaktadır. En yüksek sıcaklıklar da bile iyi bir sertlik vermektedir.

 Yüksek Hız Takım Çelikleri

 Yüksek hız takım çelikleri en yüksek hızda bile yapılan metal işleme ürünleri için önemli olmadı. Bu metal işlemleri için üretilmektedir. Günlük hayatta birçok ihtiyaçlar için kullanılan kesme ve delme araç ekipmanları genel olarak bu bölümde bulunur. Bu sınıfa girer. Sıkça görülen alaşım elementleri bulunmaktadır. Oldukça yüksek hız takım çelikleri 500-600 derecelere kadar iyi bir performans sergilemektedir. Ekonomik ve özel kullanımlar için çeşitli alaşım olarak gruplanmaktadır.

213 kez görüntülendi

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZIN